Beeldend (3D)

Het hoofdvak beeldend gaat om driedimensionale vormgeving. Je werkt dan met allerlei materialen, bv met klei, papier maché, stof, afval en vele andere materialen. Het hoofdvak wordt gegeven door beeldend kunstenares Hanneke Visser, die studeerde aan de HKU.

Beeldende kunst komt in veel vormen en maten. Als we in musea lopen en daar beelden of sculpturen zien, overweldigen zij ons soms. Hoe zijn deze sculpturen zo gemaakt? Wat een vakmanschap straalt eruit! Af en toe snappen we er ook niets van. Een beeld zegt ons weinig omdat het abstract is of we kunnen ons er niet mee verbinden omdat we niet snappen wat het ons te zeggen heeft.
Tijdens het vak Beeldend 3D ga je zelf aan de slag met het maken van 3D werk wat voor jou waardevol is. Soms is het beter om vanuit tekenen te beginnen: hier krijg je de ruimte voor.
We zullen erachter komen dat ieder materiaal van zichzelf al een verhaal verteld. Die verhalen komen samen zodra jij de materialen tot een werk vormt. Kijk maar, gebruik en mix maar en leer wat het je zegt.
Zoals een pottenbakker zorgvuldig te werk ging, zo bouwde God ons en vormde ons begin. Door te beeldhouwen zul je soms de verwondering voelen over hoe goed God ons schiep. Diezelfde schepper die ons maakte, gaf ons de creativiteit en de zegen om ook zélf te maken. Zoals zo mooi het gebed staat in psalm 90: ‘Bevestig het werk van onze handen, ja het werk van onze handen bevestig dat.’ Met die houding gaan we leren, proberen, vallen en weer opstaan.

In dit hoofdvak leer je om gedachten en concepten om te zetten in materialen. Je krijgt creatieve manieren aangereikt om op een relaxte manier aan de slag te gaan, zonder dat het perfect hoeft te zijn. Je bent van harte welkom in dit speelse hoofdvak om met jou handvaardigheden God te dienen, en te genieten van wat er uit je handen komt.
Je niveau is in dit hoofdvak niet van belang, je vertrouwen op dat God je helpt, is het enige wat belangrijk is!

Meenemen voor dit hoofdvak – Zie onderstaand bericht van docente Hanneke Visser:

Beste deelnemers van het vak 3D Beeldend van Theaterweekend. Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik! Ik kom nog wat materialen te kort voor in de lessen (zie onderstaand schema). Zouden jullie die willen verzamelen en meenemen? Groetjes en alvast heel erg bedankt! van Hanneke Visser

Artikel

Benodigde hoeveelheid in totaal

Kranten

3

Magazines (met veel plaatjes, om uit te knippen)

5-10

Bal (voor een spel)

Lappen stof (restjes mag ook)

ca. 2 m2 in totaal

Garen

2 klosjes

Karton

Zoveel mogelijk