Studie

God is creator. Hij maakte alles in een veelzijdige veelkleurige veelvormige grappige ontzagwekkende overvloed. We kunnen ons blijven verbazen over zijn micro en macro ideeën. Weergaloos knap! Wij mensen zijn de kroon op zijn schepping. Dat vind ik een eer. Ik zou dat zelf nooit denken. Sinds ik in Australie ben geweest en de pracht van de tropen heb gezien, vind ik de mens maar… mwoh. Maar God kijkt heel anders naar ons. Blijkbaar hebben we “klasse!” want we lijken op hem!

Creativiteit is een cadeau van God aan ons. Elke mens is dus uniek en precies bedacht en ontworpen met een pakket aan gaven. Het was geen toeval of massa-malletje, ieder is helemaal anders, en is niemand overgeslagen. Niemand is dus on-creatief. De ene heeft wat meer mee gekregen van de linker hersenhelft ( redeneren, analyseren, logisch denken, exacte zaken) dan de ander. Maar ieder kind is mega creatief geboren, we zijn gaande weg vaak de weg kwijt geraakt.

In het Joods/christelijk denken wordt kunst gemaakt vanuit relatie met God. Dans en het bouwen van de tabernakel en het uitbeelden van profeten vooral iets gezien wat kwam uit je relatie met God en het vieren van het leven. Kunst, creativiteit was in de bijbel, vieren, vereren, communiceren. het was bedoeld om de Maker te tonen. En niet om de kunstenaar te verhogen. Profeten als Ezechiël, Hosea en Jesaja werden door God gevraagd om dingen uit te beelden. Symbolen, dans , metaforen en parabels waren bekende kunstvormen. De Bijbel staat vol met creatieve vormen. Jezus gebruikte zo vaak parabels dat de discipelen Hem er wel eens over vroegen, waarom doet U dat nou? Waarom niet gewoon van A naar B vertellen; je moet dit en dat doen. Nee, Jezus nam de tijd om een verhaal te vertellen, waar jong en oud naar kon luisteren, en het onthouden. Het kiezen en gebruiken van een creatieve manier van communiceren word vaak door God gedaan.

Op creatief gebied hebben we een mandaat als christenen. We hebben een gebied wat we opnieuw mogen innemen en gebruiken. Het doel is dat door creatieve communicatie de mensen dingen beter begrijpen en beter in hun hart opnemen dan enkel met gesproken woord. Creativiteit is niet alleen leuk om te doen maar het heeft zeggingskracht en impact. Gods geest werkt er door heen. Het is tijd dat we ons verdiepen en trainen in allerlei gaven die God aan ons gaf. We hebben een gebied wat we opnieuw mogen innemen en gebruiken. Er valt iets op zijn plek als een creatieveling zijn talenten gebruikt.

(1pet.1,7 dient elkaar naar de gaven die ieder gekregen heeft)